Contact

Van Deurzen Tuinontwerp- & Adviesbureau
Bert en Maria Van Deurzen

Nieuwstraat 91
6021 HR Budel

+31 (0)495 43 07 77

info@vandeurzentuinontwerp.nl

Kloostertuin

Deze bijzondere tuin hebben wij ontworpen in opdracht van de Zusters Franciscanessen in Heythuysen (Limburg). De opdracht was een tuin te ontwerpen waarin de zusters kunnen wandelen, overwegen en bidden. De elementen en vrijwel alle planten in de tuin staan symbool voor heiligen, de bijbel en christelijke tradities of zijn ter gedachtenis aan bijzondere personen in het ontwerp opgenomen. Van een aantal planten zijn de bloemen geschikt om in boeketten op te nemen, zodat de feestdagen met bloemen uit eigen tuin kunnen worden opgeluisterd.

content-image content-image

Franciscushof

"De binnentuin vormt het centrum van een klooster. De binnentuin in een klooster is symbool van het paradijs, een wereld zoals je die zou wensen. Een plaats waar vrede, liefde en geluk zijn. Waar ruimte is om hemel en aarde te verbinden. Waarin je je in stilte kunt terugtrekken, je beschermd voelt. Een tuin, met in het midden een levensbron, met stromend water naar de vier windstreken. De paden in de tuin vormen een kruis." (Uit: 'Geheimen uit de kloostertuin' van Tini Brugge.) Hierop voortbordurend is deze binnentuin precies zo gerealiseerd. De grote bomen van het bosgedeelte geven aan de tuin een besloten karakter. De bescherming vanaf de weg komt van een berceau, waarover klimplanten groeien.

Het beeld van St. Franciscus kreeg in deze tuin een plaats aan het einde van de eerste kruisas. Met het beeld kwamen natuurlijk de planten waar Franciscus van hield: de zonnebloemen in het vak aan het andere einde van de as en allerlei andere bloemen met 'zon' in hun Nederlandse naam. De vier paden, vanuit elke windrichting een, zijn een uitnodiging om naar de bron (fontein) te gaan. De lage buxusvakken met citroenkruid benadrukken de bron van leven. Het citroenkruid (Artemisia abrotanum) was een lievelingsplant van Franciscus. De geur houdt de muggen, die in het voorjaar als een wolk boven de gracht hangen, buiten de tuin. Het pad dat de binnentuin omsluit, is Antoniuspad genoemd, want ook St. Antonius heeft een belangrijke plaats bij de zusters. De teunisbloem (Oenothera fruticosa) en de teunisjes (Primula veris) naast dit pad werden met hem in verband gebracht.

content-image content-image